‘Mijn missie is om 1 miljoen mensen te helpen met het ontwerpen van een leuker leven, door lekker bezig te zijn. Dat is het doel voor 2025!’

Twan Verdonck (1979) studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en volgde daarna zijn master aan de Brunel University in Londen. Hij is getrouwd en vader van drie kinderen. Hij werkt al meer dan 19 jaar als designer en innovator, met global brands als Disney en is creatief directeur bij Brabantia. Zijn werk is over de hele wereld tentoongesteld en o.a. aangekocht door Museum of Modern Art (MOMA) in New York.  

Sinds januari 2019 geeft hij  ‘Ontwerp je Leven’ trainingen in Nederland en België, met zijn start-up Deep Life Design. En is hij regelmatig in de media (Eenvandaag, NRC, Elle, Flow, etc). ‘Ik hoop met ‘Ontwerp je Leven’ anderen te inspireren om hun huidige manier van leven opnieuw te ontwerpen, zodat het nog leuker, lekkerder, betekenisvoller en duurzamer wordt.’

De Life Design methode is ontstaan aan de designacademie van Stanford University, hofleverancier van Silicon Valley, de Brainport van Amerika. Verdonck is inmiddels in Nederland een belangrijk voorganger van deze deze ‘maakbaarheidsmovement’. Hij schreef er het doe-boek ‘Ontwerp je leven’ over, vol korte oefeningen voor een ‘beter leven’. In december 2020 verscheen het in Nederland en België, via uitgeverij Luitingh-Sijthoff.

Tijdens de corona-pandemie bleef hij medewerkers van allerlei organisaties trainen, via online trainingen. Zo hielp hij o.a. zorgmedewerkers met hun stress te verminderen, door een slimmer en gebalanceerder ontwerp te maken van hun dag- en weekindeling. Daarmee konden ze met meer veerkracht en energie hun uitdagende werk doen. ‘Het is geweldig om te ervaren hoe ‘Ontwerp je Leven’ iedereen helpt!’ aldus Verdonck.

‘We willen voor 2025 1 miljoen mensen helpen aan een leuker leven. Daarom zijn we op zoek naar partnerships met grote bedrijven en organisaties. Het is een goede stap vooruit als we hun medewerkers en klanten kunnen trainen. We willen ook onderdeel worden van lesprogramma’s op scholen, en een tv-programma ontwikkelen. We willen het echt zo veel mogelijk mensen leren. Daarmee wordt de wereld een stukje leuker en lekkerder. Doe je mee?

 

DOE JE MEE?

OF

MIJN VERHAAL

‘Een paar jaar geleden zag mijn leven er zo uit: ik was productontwerper, werkte aan tientallen designprojecten tegelijk en mijn ontwerpcarrière zat in de lift. Ik had altijd een bomvolle agenda, waarvan bijna elke minuut volgepland was. Ik sprintte van vergadering naar vergadering, nam geen pauzes en at mijn boterhammen snel op achter mijn computer terwijl ik wat e-mails wegwerkte. De tijd glipte steeds weg en de maanden vlogen in sneltreinvaart voorbij. Ook privé was het een race tegen de klok om op tijd te zijn voor het avondeten, het sporten, voor afspraken met vrienden enzovoorts. Als vader van drie kinderen werd mijn agenda strak bepaald door hun school-, kinderopvang-, sport- en zwemtijden. Steeds meer kreeg ik het gevoel dat iedereen mijn dienstregeling bepaalde, behalve ikzelf. Ik redde alles op het nippertje, maar wel met zenuwen, sprintjes en klotsende oksels. Ik vond het steeds lastiger om mijn rollen als echtgenoot, vader, zoon, broer, oom, vriend, leidinggevende, collega, klusser – en ga zo maar door – allemaal perfect met elkaar te combineren en tegelijkertijd de rust in mijn hoofd te bewaren. Voor mijn gevoel schoot ik steeds ergens tekort. Door hard te werken en lange dagen te maken had ik alles gekregen wat ik wilde – een fijn gezin, een mooie baan en een lekker huis – maar ondanks dat voelde ik me nooit echt tevreden. Alles ging goed, maar toch voelde mijn leven steeds oppervlakkiger. Ik was het zat. Het roer moest om!

Ik realiseerde me dat ik veel tijd besteedde aan het ontwerpen van een product, maar dat ik nog nooit zo naar mijn léven had gekeken. Ik besloot dus om dát te gaan ontwerpen. Ik schetste en schaafde, en toen ik de grip op mijn eigen leven weer wat had teruggekregen, ontwikkelde ik de methode Deep Life Design en hielp ik er ook steeds meer anderen mee. Ik gaf cursussen en workshops, waarbij ik verrassende uitkomsten zag: de ene deelnemer ging vroeger naar bed, de andere pakte het tennissen weer op; iemand ging vaker vrijen, iemand anders besloot om een eigen bedrijf te starten; een kersvers stel besloot om met hun baby een maandenlange roadtrip door Italië te maken, een alleenstaande man ging lekker niksen. Er waren, kortom, veel onvoorspelbare en leuke uitkomsten van Deep Life Design, en ik gunde het alle deelnemers enorm. En ik gun het iedereen. Dus toen Tom Harmsen van uitgeverij Luitingh-Sijthoff me vroeg om mijn methode op te schrijven, heb ik volmondig ja gezegd. Want een boek geeft me de kans om Deep Life Design bij veel meer mensen onder de aandacht te brengen en ik wil graag zo veel mogelijk mensen helpen met het ontwerpen van hun allerbeste leven. Want nog elke dag zie ik mensen als een kip zonder kop rondrennen, zoals ik vroeger deed. We staan onder grote druk en lijken geen grip meer te krijgen op de wereld. Dat is ook niet zo gek: onze wereld is veranderd. Met deze vier factoren als dubieuze hoofdrolspelers:

STRESS

Een toenemend aantal mensen gaat gebukt onder stress- en burn-outklachten. Dat is een enorm probleem. Bijna de helft van de werkende Nederlanders (45%) geeft aan knel te zitten tussen werk, privé en andere verplichtingen. Zo’n 1,2 miljoen mensen hebben te kampen met vermoeidheidsklachten, volgens cijfers van tno. Chronische stress geeft lichamelijke klachten zoals hartkloppingen, hyperventilatie, hoge bloeddruk, hoofdpijn, buikpijn of pijnlijke spieren. Daarnaast geeft het ook psychische klachten zoals prikkelbaarheid, slecht slapen, moeite met concentratie, vermoeidheid, futloosheid en minder zin in seks. Burn-out is beroepsziekte nummer 1 in ons land. Als we hier niets aan doen zal in 2030 een kwart van de werknemers thuiszitten of minder inzetbaar zijn. Met Deep Life Design hoop ik anderen te inspireren om hun drukke, stressvolle manier van leven om te buigen naar een leven met rust, plezier en focus.

RELATIEPROBLEMEN

We lijken het steeds moeilijker te vinden om langdurige en betekenisvolle relaties te onderhouden. Onze maatschappij individualiseert in hoog tempo en eenzaamheid is een groot probleem. Bovendien zijn we steeds drukker en hebben we minder tijd en aandacht voor elkaar. We worden veeleisender voor onszelf en onze partners. Vooral dertigers en veertigers zwoegen met de combinatie van ouderschap, carrière en liefde. Vaak vormt een relatie de ‘sluitpost’, iets wat ook nog ‘moet’. Ook de cijfers laten zien dat veel stellen worstelen. Volgens het cbs eindigt bijna 40% van de huwelijken in een scheiding. Ik hoop dat stellen leren om hun leven samen beter te ontwerpen zodat ze meer prioriteit kunnen geven aan hun relatie en deze voor lange tijd goed blijft. Daar profiteren de kinderen ook van. In plaats van bijvoorbeeld via Second Love vreemd te gaan, zou je beter kunnen werken aan een goede relatie en een spannend liefdesleven. Door je leven zo op elkaar af te stemmen dat je dichter tot elkaar komt en meer tijd en echte aandacht voor elkaar hebt, komen liefde en passie vanzelf weer terug.

MACHT VAN TECHNOLOGIE

Internet en digitale technologie zijn niet meer weg te denken in ons leven. Informatie is altijd en overal beschikbaar, er zijn handige apps die ons leven makkelijker maken en we zijn meer verbonden dan ooit. Toch is er ook een groot probleem: gebruikersinformatie is zo waardevol geworden dat bedrijven en apps stilletjes ons gedrag en persoonlijke data zijn gaan vastleggen. Terwijl jij surft, leren zij steeds meer over je smaak en voorkeur. Bedrijven betalen grof geld om er gebruik van te kunnen maken. Je kunt stellen dat data het nieuwe goud zijn geworden. App-ontwikkelaars zetten psychologische technieken in om je aandacht zo lang mogelijk vast te houden. Dat werkt verslaving in de hand. Steeds meer mensen hebben moeite om los te komen van hun mobieltje. Zonder na te denken blijven ze urenlang klikken (en data genereren), en dit gaat ten koste van tijd om te slapen, sporten, spelen met de kinderen, een goed gesprek te voeren of hobby’s uit te oefenen. In ruil voor het gratis gebruik van de app verkoop je jouw kostbare tijd en aandacht aan bedrijven. Hoe kun je het heft weer in eigen handen nemen?

KLIMAATVERANDERING

Onze aarde warmt op, met smeltende ijskappen, een stijgende zeespiegel en bosbranden tot gevolg. Eigenlijk stevent onze planeet ook af op een burn-out. Omdat de wereldbevolking groeit en we meer consumeren, neemt milieuvervuiling toe. Dat merken we op grote schaal, zoals de plasticsoep in de oceaan, maar ook op minder zichtbare schaal, nu steeds vaker verontreinigende deeltjes en schadelijke stoffen worden gevonden in ons voedsel, in ons lichaam, en zelfs in embryo’s. Economische groei heeft ons veel welvaart gebracht, maar nu is de tijd aangebroken om bewustere keuzes te maken als we onze toekomst op deze aarde veilig willen stellen. Het is belangrijk dat consumenten overheden en bedrijven blijven wijzen op hun verantwoordelijkheid om de wereld te redden. Daarnaast is er verandering nodig bij consumenten, die dikwijls voor gemak en goedkoop gaan. Winkels spelen hierop in met schappen vol kiloknallers, plofkippen, t-shirts van een paar euro en andere onnodige troep. Daarom besteed ik in Deep Life Design ook aandacht aan duurzaamheid, consuminderen, meer doen met minder, hergebruik en recyclen. Je ontwerpt je nieuwe leven dus op een circulaire manier.

Wat zou jij ontwerpen om je leven een upgrade te geven? Hoe ziet jouw meest ideale leven eruit, en hoe krijg je dat voor elkaar? Misschien wil je meer tijd voor jezelf, een prachtige carrièrestap, meer rust in je hoofd, opnieuw verliefd worden, een luxe villa, of iets heel anders? Door je leven opnieuw te gaan ontwerpen ontdek je op een creatieve manier wat écht belangrijk voor je is. En je gaat het ook gewoon écht doen. Net zoals bij productdesign weet je bij de start nog lang niet wat de uitkomst van je innovatie gaat zijn. Het is een verrassend avontuur.

Ik hoop dat zo veel mogelijk mensen met Deep Life Design aan de slag gaan. Dan nemen we het heft weer in eigen handen en wordt onze wereld elke dag een stukje fijner, innovatiever en duurzamer. Er is een Chinees spreekwoord dat luidt: ‘Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor zijn hele leven.’ In plaats van steeds meer nieuwe producten te ontwerpen voor jou, leer ik je nu dus om stap voor stap je leven te ontwerpen op een betekenisvolle manier. Ontwerp je mee?’

Twan Verdonck

September 2020

Close Menu